فهرست مطالب

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 18 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اثر تنش خشکی بر عملکرد دانه و برخی ویژگی های فیزیولوژیک ژنوتیپ های مختلف لوبیا قرمز
    مسعود زاده باقری، شورانگیز جوانمردی، امید علیزاده، محمد مجتبی کامل منش صفحات 1-11
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر عملکرد دانه و برخی ویژگی های فیزیولوژیک ژنوتیپ های مختلف لوبیا قرمز، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز به اجرا در آمد. فاکتور اصلی شامل دو سطح آبیاری (آبیاری نرمال و تنش خشکی) و فاکتور فرعی شامل سه ژنوتیپ لوبیا قرمز (KS31169، D81083 و گلی) بود. در مرحله گل دهی و پس از اعمال تنش خشکی، میزان قندهای محلول، محتوای پرولین و عناصر سدیم و پتاسیم، محتوای نسبی آب و شاخص کلروفیل برگ اندازه گیری گردید. همچنین پس از برداشت، عملکرد دانه و وزن 100 دانه نیز برآورد شد. نتایج آزمایش نشان داد که غلظت قندهای محلول، محتوای پرولین، شاخص کلروفیل برگ و محتوای یون پتاسیم، در اثر تنش خشکی افزایش و محتوای نسبی آب کاهش یافت. یون سدیم در شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی بین ژنوتیپ های لوبیا قرمز تفاوت معنی داری را نشان نداد. ژنوتیپ KS31169 بیشترین میزان عملکرد دانه، شاخص کلروفیل برگ و محتوای پرولین را دارا بود. ژنوتیپ D81083 از بیشترین میزان وزن 100 دانه و محتوای قندهای محلول برخوردار بود. در رقم گلی، میزان یون پتاسیم بیشتر از سایر ژنوتیپ های لوبیا قرمز بود. نتایج آزمایش نشان داد که تجمع بیشتر پتاسیم، قندهای محلول، محتوای کلروفیل و محتوای پرولین لوبیا در شرایط خشکی می تواند یک سازگاری برای تحمل به خشکی باشد که به بقاء و تولید در شرایط خشکی کمک می کند.
    کلیدواژگان: پرولین، قندهای محلول، شاخص کلروفیل، یون پتاسیم
  • تاثیر تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد و تقسیط کود نیتروژن بر شاخص های رشد، عملکرد و برخی صفات مورفولوژیک تریتیکاله
    نسیم حسن زاده*، رئوف سیدشریفی صفحات 12-27
    استفاده از کودهای زیستی که دارای رگه های مختلف میکروبی هستند به کاهش استفاده از کودهای شیمیایی منجر شده و محصولاتی با کیفیت بالا و بدون مواد شیمیایی مضر برای سلامتی انسان تولید می کنند. به منظور بررسی تاثیر تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد و تقسیط کود نیتروژن بر شاخص های رشدی، عملکرد و صفات مورفولوژیک تریتیکاله (Triticosecale wittmack) رقم جوانیلو، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل تقسیط کود نیتروژن در 4 سطح T1 (2/1 در زمان کاشت + 2/1 در مرحله ساقه روی)،T2 (3/1 در زمان کاشت + 3/1 در مرحله ساقه روی+ 3/1 پیش از ظهور سنبله)،T3 (4/1 در زمان کاشت + 2/1 در مرحله ساقه روی + 4/1 در مرحله سنبله دهی) وT4 (4/1 در زمان کاشت+ 4/1 در مرحله پنجه دهی+ 4/1 در مرحله ساقه روی + 4/1 در مرحله سنبله دهی) به همراه تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد در چهار سطح B0 (عدم تلقیح بذر)،B1 (تلقیح بذر با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5)،B2 (آزوسپریلیوم لیپوفروم استرین OF) و B3(سودوموناس پوتیدا استرین4) بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش تلقیح بذر با باکتری و تقسیط کود نیتروژن بر عملکرد دانه، شاخص های رشدی و صفات مورفولوژیکی مورد بررسی معنی دار بود. تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد و سطوح دوم و سوم تقسیط کودی، موجب افزایش عملکرد و بهبود شاخص های رشدی و صفات مورفولوژیک گردید، بطوریکه بیشترین شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی و وزن خشک تک بوته در برهمکنش تیمارهای باکتری های ازتوباکتر و آزوسپریلوم و در سطوح دوم و سوم تقسیط کودی مشاهده گردید. ترکیب تیماری تلقیح بذر با ازتوباکتر و سطح دوم تقسیط کودی، عملکرد دانه را تا حدود 5/2 برابر تیمار شاهد افزایش داد. بیشترین مقادیر برای صفات مورفولوژیکی تریتیکاله در تلقیح با باکتری های محرک رشد در سطح دوم و سوم تقسیط کودی بدست آمد.
    کلیدواژگان: سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، عملکرد، کود زیستی
  • تاثیر آبیاری تکمیلی و سطوح نیتروژن بر عملکرد دانه و برخی صفات مورفوفیزیولوژیک دو رقم گندم دیم
    حمزه فعله کری*، محمد اقبال قبادی، غلامرضا محمدی، سعید جلالی هنرمند، مختار قبادی صفحات 28-42
    رطوبت و تغذیه مناسب از مهمترین عوامل افزایش عملکرد در سامانه های زراعی هستند. به منظور بررسی تاثیر آبیاری تکمیلی و سطوح مختلف کود نیتروژن بر صفات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد دانه دو رقم گندم(Triticum aestivum L.) دیم، آزمایشی در سال زراعی 1388-1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام گرفت. آزمایش از نوع کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار بود. تیمارها شامل آبیاری تکمیلی (دیم و آبیاری در مراحل ساقه رفتن، گرده افشانی و پرشدن دانه) به عنوان فاکتور اصلی، نیتروژن در 4 سطح (0، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) به عنوان فاکتور فرعی و دو رقم گندم دیم (سرداری و کراس البرز) در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. صفات اندازه گیری شده شامل سطح و میزان کلروفیل برگ پرچم در سه مرحله ساقه رفتن، گرده افشانی و پرشدن دانه و عملکرد دانه بودند. اندازه گیری سطح برگ پرچم در مرحله گرده افشانی و پر شدن دانه نشان داد که آبیاری تکمیلی در مرحله گرده افشانی سطح برگ پرچم بالاتری را تولید کرد. آبیاری تکمیلی نسبت به شرایط دیم حائز میزان کلروفیل برگ پرچم بیشتری بود. سطح نیتروژن 150 کیلوگرم در هکتار سطح برگ پرچم بیشتری را تولید کرد. بالاترین عملکرد دانه در آبیاری تکمیلی در زمان گرده افشانی و ساقه رفتن به ترتیب با 3622 و 3520 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. گندم رقم کراس البرز عملکرد دانه (با 3378 کیلوگرم در هکتار) بیشتری نسبت به رقم سرداری (با 2982 کیلوگرم در هکتار) نشان داد. با توجه به نتایج این آزمایش، آبیاری تکمیلی در مرحله گرده افشانی و یا ساقه رفتن نسبت به دوره پرشدن دانه تاثیر بیشتری بر افزایش عملکرد دانه و صفات مورفوفیزیولوژیک دارد. همچنین با مصرف 50 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بیشترین عملکرد دانه (3350 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد.
    کلیدواژگان: مرحله رشد، کلروفیل، برگ پرچم و عملکرد
  • تاثیر زمان آبیاری تکمیلی و محلول پاشی روی بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود
    محمد آرمین، مسلم بیدی صفحات 43-54
    به منظور بررسی زمان آبیاری تکمیلی و زمان محلول پاشی روی بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود دیم آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 91-1390 در سبزوار انجام گرفت. تیمارهای مورد بررسی شامل زمان آبیاری تکمیلی در چهار سطح (عدم آبیاری، آبیاری تکمیلی در مرحله گل دهی، آبیاری تکمیلی در مرحله غلاف دهی و آبیاری تکمیلی در هر دو مرحله غلاف دهی و گل دهی) به عنوان کرت اصلی و زمان محلول پاشی با سولفات روی با غلظت دو در هزار در چهار سطح (عدم محلول پاشی، محلول پاشی در مرحله رویشی، مرحله گل دهی و محلول پاشی در مرحله گل دهی و رویشی) به عنوان کرت فرعی بودند. نتایج نشان داد که آبیاری تکمیلی در هر دو مرحله غلاف دهی و گل دهی بالاترین عملکرد دانه (57/49 گرم در متر مربع)، عملکرد بیولوژیک (04/65 گرم در متر مربع)، تعداد دانه در بوته (84/28) و ارتفاع بوته (27 سانتی متر) را تولید کرد، درحالیکه وزن هزار دانه عکس العمل خاصی به آبیاری تکمیلی نشان نداد. واکنش عملکرد دانه و اجزای عملکرد به زمان محلول پاشی متفاوت بود. به نحوی که حداکثر عملکرد دانه (44/47 گرم در متر مربع)، عملکرد بیولوژیک (59/65 گرم در متر مربع)، و تعداد دانه در بوته (65/26) در محلول پاشی سولفات روی در دو زمان رویشی وگل دهی به دست آمد در حالی که محلول پاشی در زمان گل دهی سبب افزایش وزن هزار دانه شد. در مجموع نتایج آزمایش نشان داد که جهت حصول عملکرد مطلوب، محلول پاشی سولفات روی در مرحله رویشی+گل دهی و آبیاری تکمیلی در هر دو مرحله غلاف دهی و گل دهی در شرایط آب و هوایی سبزوار بهترین نتیجه را خواهد داشت.
    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، تنش خشکی، ریز مغذی، محلولپاشی
  • تاثیر روی و پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم در شرایط آبیاری معمول و کم آبیاری
    مجتبی قلعه نوی*، غلامرضا معاف پوریان، مسلم درستکار صفحات 55-68
    با توجه به محدودیت آب، استفاده از عناصر غذایی می تواند در کاهش خسارت تنش خشکی مورد بررسی قرار گیرد. به منظور بررسی اثر کاربرد سولفات روی و سولفات پتاسیم در دو روش آبیاری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در شهرستان مرودشت استان فارس انجام گرفت. دو روش آبیاری (آبیاری معمولی و کم آبیاری (آبیاری یک در میان)) به عنوان کرت اصلی و سطوح مختلف سولفات روی (صفر، 15، 30 و 45 کیلوگرم در هکتار) و سولفات پتاسیم (صفر، 75، 150 و 225 کیلوگرم در هکتار) به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و وزن هزار دانه گندم در آبیاری معمولی بیشتر از شرایط کم آبیاری بود. مصرف 45 و 225 کیلوگرم سولفات روی و پتاسیم سبب تولید بیشترین مقدار این صفات شد. همچنین بین دو سطح 30 و 45 کیلوگرم در هکتار کاربرد سولفات روی و 150 و 225 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم از لحاظ آماری اختلاف معنی داری مشاهده نشد. نتایج نشان داد که در روش کم آبیاری با کاربرد سولفات روی به میزان 30 کیلوگرم در هکتار می توان به عملکرد دانه در شرایط آبیاری معمولی و عدم کاربرد روی دست یافت. همچنین با کاربرد 225 کیلوگرم در هکتار سولفات پتاسیم در روش کم آبیاری به عملکرد دانه گندم در روش آبیاری معمولی و سطح کاربرد سولفات پتاسیم به میزان 75 کیلوگرم در هکتار رسید. با توجه به گسترش روش های کم آبیاری استفاده از عناصر غذایی ضد تنش به مانند روی و پتاسیم می تواند در توسعه این روش ها موثر باشد.
    کلیدواژگان: گندم، کم آبیاری، سولفات روی، عملکرد دانه
  • اثرنانوکلات آهن براجزای عملکرد، میزان آهن ودرصد روغن دانه کنجد رقم داراب-14
    محمود بقری*، حسین شمسی محمود آبادی، ابوالفضل مروتی صفحات 69-79
    به منظور بررسی اثر نانو کلات آهن برعملکرد کنجد رقم داراب 14 آزمایشی در سال 1390 درمزرعه دانشگاه آزاد اسلامی واحد میبد درقالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. مقادیر10 و20 کیلوگرم در هکتار نانوکلات آهن به صورت مصرف خاکی و محلول پاشی با غلظت یک در هزار نانو کلات آهن در مراحل ساقه رفتن، گلدهی، ساقه رفتن توام با گلدهی و شاهد (عدم کود دهی) مورد بررسی قرار گرفت. صفات ارتفاع بوته، تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، درصد روغن و مقدار آهن دانه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که محلول پاشی در زمان ساقه رفتن توام باگلدهی و ساقه دهی بیشترین میزان عملکرد صفات ارتفاع بوته، تعداد دانه درکپسول، تعداد کپسول در بوته و عملکرد بیولوژیک را به خود اختصاص دادند. وزن هزار دانه فقط در مصرف خاکی 20 کیلوگرم نانو کلات آهن افزایش معنی دار نشان داد. مقدار آهن بذر هم در تمام مراحل به جز مصرف بصورت محلول پاشی در مرحله ساقه دهی افزایش یافت. بطور کلی نتایج نشان داد که محلول پاشی در مراحل ساقه رفتن توام با گلدهی، ساقه دهی و مصرف خاکی10 و20 کیلوگرم در هکتار نانو کلات آهن باعث افزایش عملکرد کمی در کنجد می شود.
    کلیدواژگان: آهن، محلول پاشی، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک
  • تاثیر رقم، تاریخ کشت و هیومیک اسید بر پروتیین و روغن دانه و مقدار کلروفیل در گیاه دارویی کرچک Ricinus communis L.))
    رضا مرادی، حسین افشاری*، جعفر مسعود سینکی، مسعود زاده باقری صفحات 80-90
    به منظور بررسی برخی خصوصیات فیزیولوژیک و شیمیایی گیاه داروئی کرچک تحت تاثیر تاریخ کاشت و محلول پاشی هیومیک اسید در ارقام مختلف این گیاه، آزمایشی به صورت اسپیلت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. در این طرح دو رقم متفاوت کرچک اصلاح شده و محلی دامغان به عنوان فاکتور اصلی، در سه سطح محلول پاشی با هیومیک اسید (صفر، 1500 و 3000 گرم در هکتار) به عنوان فاکتور دوم و دو تاریخ کشت به عنوان فاکتور سوم در نظر گرفته شد. خصوصیات مورد مطالعه طی این بررسی شامل درصد پروتئین، درصد روغن، میزان کاروتینوئید، کلروفیل a و b بودند. یافته ها نشان داد که در تاریخ کشت 15 اردیبهشت میزان کلروفیل a و b به همراه درصد روغن در سطح احتمال 1 درصد معنی دار شده ومقدار آن به ترتیب 6/46 درصد، 95/4 میلی گرم /گرم، 85/4 میلی گرم /گرم شد. در تیمار 3000 گرم در هکتار نیز بالاترین مقدار روغن (08/50درصد)، کلروفیل a (17/5میلی گرم/گرم)وکلروفیل b (35/5) و کاروتینوئید (17/59میلی گرم /گرم) حاصل شد. علاوه بر آن بالاترین درصد پروتئین (3/22درصد) در رقم محلی اندازه گیری و بیشترین میزان روغن (4/47درصد)، کلروفیل a (1/5میلی گرم/گرم) وکلروفیل b (2/5میلی گرم/گرم)، نیز در رقم اصلاح شده ثبت گردید. در مجموع استفاده از اسید هیومیک به دلیل اثرات مختلف فیزیولوژیکی، علاوه بر افزایش عملکرد کرچک، می تواند در جهت کاهش مصرف کودهای شیمیایی و همچنین کاهش آلودگی های زیست محیطی نقش مثبتی را ایفا کند
    کلیدواژگان: پروتئین، تاریخ کشت، کارتنوئید، کلروفیل، میزان روغن
  • تاثیر دو روش کشت نشایی و مستقیم در میزان پارازیته شدن ارقام رایج گوجه فرنگی به علف هرز انگلی سس
    زینب مرادی*، مهدی مدندوست، فرشاد صادقی صفحات 91-99
    در گوجه فرنگی وجود علف های هرز انگل، مانند سس از عوامل مهم کاهش عملکرد به شمار می آید. به منظور کنترل این علف های هرز و جلوگیری از تحت تاثیر قرار گرفتن گیاه میزبان بایستی از علف کش های کاملا انتخابی استفاده نمود، لذا کنترل این علف هرز به سایر روش ها معطوف شده است. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی اثر دو روش کشت نشایی و مستقیم در مقاومت ارقام مختلف گوجه فرنگی به پارازیته شدن انگل سس، به صورت پژوهش گلخانه ای در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز در سال 1391 طراحی و اجرا گردید. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی و به صورت فاکتوریل در سه تکرار انجام گرفت که تیمارها شامل ارقام گوجه فرنگی (فلات سی اچ، پتولدلی آمریکایی و اف کا) و دو روش کشت (مستقیم و نشایی) بودند. نتایج تجزیه واریانس اختلاف معنی داری را برای صفات ارتفاع بوته، عملکرد میوه و وزن تر ریشه بین ارقام مختلف گوجه فرنگی نشان داد. بیشترین و کمترین عملکرد میوه گوجه فرنگی به ترتیب به ارقام فلات سی اچ (82/40 گرم) و پتولدلی آمریکایی (41/24 گرم) تعلق داشت. در ارتباط با اثر نوع کشت بر صفات اندازه گیری شده گوجه فرنگی، نتایج نشان داد که ارتفاع بوته، عملکرد میوه، قطر میوه و وزن تر و خشک ریشه های گوجه فرنگی در کشت مستقیم از مقادیر بالاتری نسبت به روش نشایی برخوردار بودند در حالی که گیاه سس در کشت نشایی دارای وزن خشک بیشتری نسبت به کشت مستقیم بود. همچنین نتایج نشان داد که درصد کاهش عملکرد گوجه فرنگی در رقم فلات سی اچ (81/18 درصد) نسبت به دو رقم دیگر (پتودلی 24/48 درصد و اف کا 82/39 درصد) کمتر و به پارازیته شدن انگل سس مقاوم تر بود.
    کلیدواژگان: انگل سس، پارازیته شدن، رقم، عملکرد میوه، کشت مستقیم
|
  • Effects of drought on grain yield and some physiological characteristics of red bean genotypes
    M. Zadeh Bagheri, Sh. Javanmardi, O. Alozadeh, M.M. Kamelmanesh Pages 1-11
    In order to study the effect of drought stress on seed yield and some physiological characteristics of different genotypes of red bean، an experiment was performed in split plot based on randomized complete block design in three replications at the research field of Islamic Azad University of Shiraz. The main plot factor was irrigation surfaces (normal and stress) and the sub plot factor was red bean genotypes including KS31169، D81083 and Goli. Samples were taken after drought stress in the 50% flowering stage، and the amounts of soluble sugars، proline content، sodium and potassium، relative water content and leaf chlorophyll index were measured. Grain yield and 100 grain weight traits were also estimated after harvesting. The results of the experiment showed that the concentration of soluble sugars، proline content، leaf chlorophyll index and K+ increased and relative water content decreased under drought stress. Sodium ions revealed no significance different among genotypes under normal and stress conditions. KS31169 genotype had the highest rain yield، 100 grain weight، leaf chlorophyll index and proline content. D81083 genotype had the highest 100 seed weight، relative water content and soluble sugar content. Amount of potassium ions، relative water content and chlorophyll index increased in Goli genotype. The results indicated that the accumulation of excess sugars، chlorophyll، potassium and proline content in beans can make the plant resistant to drought stress.
    Keywords: Chlorophyll index, Proline, potassium ion, soluble sugars
  • Effect of bacterial inoculation and nitrogen fertilizer timing on growth indices, yield and morphological traits of triticale (Triticosecale wittmack)
    N. Hasanzadeh*, R. Seyed Sharifii Pages 12-27
    Using biological fertilizers containing different microbial strains، leads to less chemical fertilizer application and consequently high quality products with no harmful chemicals for human health. In order to investigate the effect of seed inoculation with growth promoting rhizobacteria and nitrogen fertilizer timing on growth indices، yield and some morphological traits of triticale (Joanilo variety)، a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in 2012، at the green house in agricultural science college of Mohaghegh Ardabili university. The factors consisted of nitrogen fertilizer timing in four levels including T1 (1/2 in planting time + 1/2 during stem elongation)، T2 (1/3 in planting time + 1/3 during stem elongation + 1/3 before panicle appearance)، T3 (1/4 in planting time + 1/2 during stem elongation + 1/4 during panicle growth) and T4 (1/4 in planting time + 1/4 during tilling stage + 1/4 during stem elongation + 1/4 during panicle growth) and seed inoculation with growth promoting rhizobacteria in four levels including B0 (no-inoculation)، B1 (Azotobacter chroococcum، strain 5)، B2 (Azospirillum Lipoferum، strain OF) and B3 (Pseudomonas putida، strain 4). Results indicated that the interaction of bacterial inoculation and nitrogen fertilizer timing were significant on all measured traits. It seems that seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria and the second and third fertilizer timing levels led to an increase in yield and improved growth indices as well as morphological traits so that the most leaf area index، crop growth rate، relative growth rate and plant dry weight were observed in the interaction of Azotobacter and Azospirillum inoculation in the second and third fertilizer timing levels. Bacterial inoculation with Azotobacter and second fertilizer timing level increased grain yield 2. 5 times more than the control treatment. The most values for morphological traits of triticale were acquired in seed inoculation with growth promoting rhizobacteria and the second and third fertilizer timing levels. Using biological fertilizers containing different microbial strains، leads to less chemical fertilizer application and consequently high quality products with no harmful chemicals for human health. In order to investigate the effect of seed inoculation with growth promoting rhizobacteria and nitrogen fertilizer timing on growth indices، yield and some morphological traits of triticale (Joanilo variety)، a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in 2012، at the green house in agricultural science college of Mohaghegh Ardabili university. The factors consisted of nitrogen fertilizer timing in four levels including T1 (1/2 in planting time + 1/2 during stem elongation)، T2 (1/3 in planting time + 1/3 during stem elongation + 1/3 before panicle appearance)، T3 (1/4 in planting time + 1/2 during stem elongation + 1/4 during panicle growth) and T4 (1/4 in planting time + 1/4 during tilling stage + 1/4 during stem elongation + 1/4 during panicle growth) and seed inoculation with growth promoting rhizobacteria in four levels including B0 (no-inoculation)، B1 (Azotobacter chroococcum، strain 5)، B2 (Azospirillum Lipoferum، strain OF) and B3 (Pseudomonas putida، strain 4). Results indicated that the interaction of bacterial inoculation and nitrogen fertilizer timing were significant on all measured traits. It seems that seed inoculation with plant growth promoting rhizobacteria and the second and third fertilizer timing levels led to an increase in yield and improved growth indices as well as morphological traits so that the most leaf area index، crop growth rate، relative growth rate and plant dry weight were observed in the interaction of Azotobacter and Azospirillum inoculation in the second and third fertilizer timing levels. Bacterial inoculation with Azotobacter and second fertilizer timing level increased grain yield 2. 5 times more than the control treatment. The most values for morphological traits of triticale were acquired in seed inoculation with growth promoting rhizobacteria and the second and third fertilizer timing levels.
    Keywords: Biological fertilizer, crop growth rate, leaf area index, yield
  • Effects of supplemental irrigation and nitrogen levels on seed yield and some morphophysiological traits of two drlyland wheat cultivars
    H. Felehkari*, M.E. Ghobadi, G. Mohammadi, S.J. Honarmand, M. Ghobadi Pages 28-42
    Irrigation and nutrition are two most important factors in increasing crop grain yield. In order to elevate the effects of supplemental irrigation and nitrogen levels on grain yield and morphophysiological traits of two wheat cultivars، an experiment was carried out at research Farm of Razi University in Kermanshah in 2008-2009. The experiment was conducted as split plots arranged in randomized complete blocks design with three replications. Treatments included supplemental irrigation [control (dryland) and irrigation during stem elongation، anthesis and grain filling] in main plots، nitrogen at 4 levels (0، 50، 100 and 150 kg ha-1) (N net from urea source) in sub plots and two wheat cultivars («Sardari» and «Cross-Alborz») in sub-sub plots. Supplemental irrigation had higher flag leaf area and chlorophyll contents than dryland state. Application of 150 kg ha-1 N produced higher flag leaf area. Supplemental irrigation had higher flag leaf area at anthesis and grain filling stages. The highest of grain yield was obtained with supplemental irrigation at anthesis (3622 kg ha-1) and booting stages (3520 kg ha-1). Cross alborz cultivar (with 3378 kg ha-1) was better in grain yield than Sardari cultivar (2982 kg ha-1). Based on the results of this experiment، supplemental irrigation at Anthesis or stem elongation stage has greater impact on grain yield and physiological traits compared to the grain filling stage. Also، application of 50 kg N ha-1 had higher grain yield (3350 kg ha-1).
    Keywords: Growth stage, nitrogen, chlorophyll, flag leaf, yield
  • Effects of supplemental irrigation and foliar application of zinc on yield and yield components of chickpea
    M. Armin, M. Bidi Pages 43-54
    To investigate the effects of supplemental irrigation and foliar application of zinc on yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.)، an experiment was conducted during the 2011-2012 in Sabzevar، Iran. Treatments were supplemental irrigation time (dry farming without irrigation، irrigation at flowering، irrigation at pod formation، irrigation at both flowering and pod formation) as main plot and time of Zinc foliar application with 2% concentration (control، foliar application at vegetative، foliar application at flowering and foliar application at both vegetative and flowering) as sub plot in a split block experiment based on randomized complete block design with three replicates. Results showed that supplemental irrigation at both flowering and poding had significantly higher grain yield (49. 57 g m-2)، biological yield (65. 04 g m-2)، pod number in plant (24. 84) and height (27 cm) compared to other irrigation regimes، whereas thousand grain weight had not response to supplemental irrigation. Yield and yield components had different responses to zinc foliar application. Although Zinc foliar application at both vegetative and flowering stages had the highest economic yield (47. 44 g m-2)، biological yield (65. 59 g m-2)، and seed per plant (26. 65)، Zinc foliar application at flowering stage increased 1000 grain weight (173. 7 g). Overall، supplemental irrigation at both flowering and poding with zinc foliar application at both vegetative and flowering stages was a suitable treatment to achieve maximum yield in Sabzevar conditions.
    Keywords: drought stress, foliar application, micronutrients, supplementary irrigation
  • Effect of potassium and zinc application on yield and yield components in normal irrigation and deficit irrigation
    M. Ghalenoei*, Gh. Moafporian, M. Drostkar Pages 55-68
    Due to water limitation، using nutrients can reduce the loss resulted from stress. In order to investigate the effect of zinc Sulfate and potassium sulfate in two irrigation methods، an experiment based on split factorial in a randomized complete block design (RCBD) with three replications was conducted. Two irrigation methods (conventional irrigation and deficit irrigation) were considered as main plots and different levels of zinc (zero، 15، 30 and 45 kg/ha) and potassium sulfate (zero، 75، 150 and 225 kg/ha) as sub plot. The results showed that the spike length، number of grains per spike، grain yield، biological yield and 1000 grain weight in conventional irrigation were more than deficit irrigation. Application of 45 and 225 kg/ha zinc sulfate and potassium sulfate produced the highest value of these traits. There was no significant difference between the two levels 30 and 45 kg/ha application of zinc sulfate and 150 and 225 kg/ha potassium sulfate. In deficit irrigation application of 30 kg/ha zinc sulfate or 225 kg/ha potassium increased grain yield to normal irrigation values. With the development of deficit irrigation using anti-stress nutrients such as zinc and potassium can be effective in amplification of irrigation methods.
    Keywords: wheat, deficit irrigation, zinc sulfate, grain yield
  • Effect of nano iron chelates on yield and amount iron and rate oil of sesame cultivare Darab 14
    M. Boghori*, H. Shamsi, A. Morovati Pages 69-79
    To investigate the effect of non-iron chelates application on yield of sesame Darab 14، an experiment was conducted as randomized complete block design with three replications in 2012 at Meybod University. Nano-iron chelates in quantity of 10 and 20 Kg/ha as soil and foliar spray with the density of 1/1000 were studied in the phases of stem elongation، flowering، stem elongation with flowering and the control group (without fertilization). The characteristics of plant height، numbers of capsules per plant، number of seeds in each capsule، weight of thousand seeds، yield of seed، biologic percentage of oil، amount of iron in seed were evaluated The results show that spraying dunging flowering with stem elongation and stem elongation has the most effect on the characteristics of plant height، number of seeds per capsule، number of capsules per plant and biologic procedure. Weight of 1000 seeds was significant only in soil consumption of 20 Kg of nano-iron chelates. The amount of iron in seed increased in all phases except spraying consumption in stem elongation. The findings showed that spraying in stem elongation with flowering and stem elongation and soil commotion of 10 and 20 Kg/Hec of nano-iron increased quantitative yield in sesame.
    Keywords: Iron, spraying solution, yield, biological yield
  • Investigation effect of cultivar, planting date and humic acid on protein content, oil seed and chlorophyll content in (Ricinus communis L.)
    R. Moradi, H. Afshari*, J. Masoud Sinaki, M. Zadeh Bagheri Pages 80-90
    In order to investigate the effect of different planting dates and application of different sprayed humic acid compounds on physiological and chemical characteristics in different cultivars of grasses Castor (Ricinus communis L.)، an experiment was conducted at the research farm of Agricultural Research Station located in Shiraz Islamic Azad University، Shiraz، Fars، Iran (located at 29°37′N52°32′E and 1486 m altitude elevated from sea level) during spring 2013. The experiment design was laid out entirely in a split–factorial arranged in a randomized completed block design (RCBD) with three replications. In the present study، two different varieties of Ricinus communis L. named Impala and Local Dameghan cultivars were considered as the main factor، two levels of sprayed humic acid (1500 and 3000kg/ha-1) as the second factor and planting date as the third factor. During these treatments at harvest time stage، the quantitative and qualitative properties، including (seed yield، oil seed، protein content، total chlorophyll content، carotenoid content) were measured and compared with control. Result showed that total chlorophyll content and oil seed percent at 17 June planting date was significant at P <0. 01. The results indicated that the highest seed oil (50. 08%)، chlorophyll a (5. 17 mg/g)، chlorophyll b (5. 35 mg/g) and carotenoid content (59. 17mg/g) were related to the application of 3000kg/ha-1 humic acid treatment. In addition، the results showed that the highest protein content (22. 3%) was related to Local Dameghan cultivar. On the other hand، the highest seed oil (47. 4%) and chlorophyll a (5. 1mg/g) and chlorophyll b (5. 2 mg/g) were recorded for improvement cultivar.
    Keywords: Carotenoid, chlorophyll, oil volume, planting date, Protein
  • Effect of two methods of direct planting and transplanting on rate of dodder parasitizing of commercial tomato cultivars
    Z. Moradi*, M. Madandost, F. Sadeghi Pages 91-99
    In tomato، parasite plants such as dodder that is a stem parasite has a major effect on yield. To control and keep the host from their harmful effects it is needed to use selective herbicides. Therefore other control methods are needed. In order to evaluate the effects of transplanting and direct planting methods of tomato cultivars on dodder (Cuscuta sp) parasitizing، a greenhouse experiment was conducted at Islamic Azad University of Shiraz، in 2012. The experiment was based on a randomized complete design (RCD) with factorial arrangement with three replications. The first factor was tomato cultivars (Falat CH، Petoldoli and Fk) and the second factor was different methods of planting (direct and transplant). Analysis of variance showed significant differences among cultivars for plant height، fruit yield and root fresh weight. The highest and lowest fruit yields were obtained from Falat Ch (40. 82 g) and Petoldoli (24. 41 g)، respectively. In relation to the effect of planting methods، the results showed that plant height، fruit yield and diameter and fresh and dry weights of tomato were higher in direct planting method than transplanting while dry weight of dodder was higher in transplanting method. The results also showed that reduction in tomato Falat CH yield was higher than Petoldoli and Fk and this cultivar was more resistant to be parasitized by dodder.
    Keywords: Dodder, parasitizing, Cultivar, fruit yield, direct planting, Tomato